Ju fler familjemedlemmar man är, desto svårare är det naturligtvis att hålla alla friska under en längre period. Barn kommer hem med smittor från förskola och skola och som förälder har man kanske suttit lite för nära någon i lunchrummet. När man talar om dessa typer av sjukdomar är det vanligast att man drabbas av en förkylning, influensa eller magsjuka, som är mycket smittsamt. Det kan kännas riktigt tungt när någon i familjen blir sjuk, speciellt eftersom det gärna sprider sig vidare till andra familjemedlemmar.

Det finns dock mycket man kan göra för att undvika att bli smittad eller se till så att smittan inte sprider sig när den väl har drabbat någon i familjen. Det absolut bästa knepet är att hålla en mycket god handhygien, vilket naturligtvis gäller för både den som är sjuk och för den som inte vill bli smittad. Vill man känna sig så säker som möjligt är det alltid bäst att använda sig av varmt vatten och tvål, för att därefter avsluta med en handsprit.

Förkylningar kommer oftast med mycket snor och det är inte ovanligt att man bygger upp högar med snytpapper lite överallt i sitt hem. Detta är ett mycket dåligt sätt för att undvika att smitta andra och därför är det viktigt att man ser till att alltid slänga sina snytpapper på en gång. Ligger man nedbäddad kan man ställa fram en plastpåse när till hands, så slipper ytorna i hemmet få virus eller bakterier på sig.

Sist men inte minst ska man naturligtvis försöka hålla sig på avstånd från människor som är sjuka. På förskolor och skolor är det oftast svårare, eftersom många barn är på plats trots förkylningar och hosta. På arbetsplatsen eller i hemmet kan det vara lättare att gå undan eller försöka att sitta på avstånd, åtminstone om man inte är förälder som behöver ta hand om ett sjukt barn såklart!