Det är inte bara en enskild individ i en familj som ska få må bra, utan alla familjemedlemmar. När man talar om familjehälsa kan man mena allt från kost, levnadsvanor, relationsproblem eller t. ex. missbruk från föräldrarna som sätter barnen i mycket svåra och tuffa situationer. De allra flesta familjer har sina vardagliga konflikter, t. ex. om vem som ska plocka ut diskmaskinen eller varför barnen inte har städat undan i sina rum, men ibland kan konflikterna bli väldigt stora, ofta förekommande eller till och med aggressiva.

För den som lever i en familjesituation där mycket bråk förekommer är det viktigt att förstå hur detta påverkar barnen. Många par väljer att ta hjälp av professionella psykologer eller familjeterapeuter för att tillsammans hitta tillbaka till varandra eller för att få hjälp med övergången och en smidig separation.

Om vi kikar på familjehälsa relaterat till maten så har kosten faktiskt en mycket stor betydelse för hur vi mår och känner oss. Både barn och vuxna behöver äta en varierad kost som ger energi och som gör att man orkar med den långa dagen i skolan eller på arbetet. Det finns många riktigt bra och härliga recept att använda sig av och det är viktigt att komma ihåg att hälsosamt inte behöver betyda tråkigt. En person som endast äter fettrik mat med mycket socker kommer att utveckla olika typer av hälsoproblem. Problemen kan visa sig som både fysiska i form av sjukdomar eller övervikt, men även psykiska som stress eller koncentrationssvårigheter.

Känner man att man behöver hjälp med att förändra sina kostvanor i familjen kan man ta hjälp av en familje-dietist. Det finns även ett flertal företag som säljer färdigplockade matkassar som innehåller näringsrik mat för hela familjen. I kassan brukar man dessutom få med härliga recept att testa på och det enda man behöver göra är att betala för varorna, precis som i en vanlig mataffär, fast mycket enklare.