Hur svårt det än är att ta sig upp ur soffan den där kalla höstkvällen är vi alla medvetna om hur viktigt det är med träning och att leva ett fysiskt aktivt liv. När människan rör på sig ökar blodcirkulationen i kroppen och det räcker oftast med 30 minuter om dagen för att man ska ha minskat riskerna att drabbas av hela 33 olika typer av sjukdomar som ofta kommer med ålder.

Du behöver inte packa väskan och ta dig till gymmet för ett svettigt spinningpass, utan det räcker gott och väl med att ta en promenad till jobbet, cykla istället för att köra bil eller varför inte välja trappor istället för hiss så fort tillfället ges. Människor som lever ett fysiskt aktivt liv sägs leva cirka 6 år längre än människor som inte rör på sig ordentligt och bara detta visar hur stor inverkan träning har på hälsan.

Astma, ångest, cancer, artros, högt blodtryck, övervikt och fetma, ryggmärgsskador, depression och diabetes. Detta är bara några få av alla de sjukdomar som träning kan hjälpa en att undvika. För den som inte orkar eller har möjlighet att träna 30 minuter i sträck varje dag, går det minst lika bra att dela upp passen. Ett exempel är att man cyklar 10 minuter till arbetet på morgonen, tar en 10 minuters promenad på lunchen och cyklar 10 minuter hem då arbetspasset är slut. På så sätt märker man inte av träningen på samma sätt, trots att kroppen ändå får ta del av alla de positiva aspekter som träning har.

Just psykiska sjukdomar och ohälsa har visat mycket bra respons på motion och träning. Människor som lider av depression, stress och ångest har fått mycket mer lindriga symptom efter att de har kommit igång med motionen. Många psykologer och terapeuter rekommenderar nämligen träning, innan någon form av medicin sätts in.